Hjemme hos

Denne legen går sine egne veier

Doktoren Menne Bartelsman (35) elsker rosa og har plassert badekaret midt i stuen.

Tekst: Stine Holberg Dahl
Bearbeidet av: Kari Janne Standal
Hvem bor her ?

Det er lett å tenke stereotypisk når det handler om interiør – og det å ha et inspirerende hjem.

Sånn som at kvinner elsker rosa og pastellfarger, vakre vintage-skatter og nips som setter prikken i interiøret. Mens menn er mest opptatt av hvordan garasjen skal se ut. For å sette det helt på spissen.

Annonse:

Men hva når det ikke er sånn?

Legen Menne Bartelsman (35) vender opp ned på stereotyper.

Doktor med stil
PASTELLER: Tenk å ha badekar i stuen! Her slapper huseier Menne av hver lørdag. Resten av uken nøyer han seg med en dusj på det lille badet. FOTO: Hans Mossel
Doktor med stil

Ruset på rosa

Hos han smeller det i energiske rosafarger på hjemmebane – han simpelthen elsker dem. Og vintage-skattene får selvsagt hedersplassen i leiligheten, og i stuen har han et gammelt badekar med løveføtter, som han tar lørdagsbadet sitt i.

Dusjhodet er i trendriktig kobber, for øvrig et materiale han elsker – og på veggen henger det bilder av romantiske par.

Og her bor altså Menne helt, helt alene.

Jeg er ganske sikker på at kjæresten min ikke har sansen for fargene jeg har valgt. Hun foretrekker enklere og hvitt interiør.

Får hjertebank av rosa

– Jeg elsker rosa, spesielt gammelrosa. Fargen på stueveggen ble egentlig litt for rosa, men jeg elsker fargen i kombinasjon med grått, og som bakgrunn for bilder og kunst.

Doktor med stil
TAVLEVEGG: Veggen bak skapet i stuen har fått magnetmaling og fungerer delvis som oppslagstavle, delvis som bildevegg. Skapet har stått hjemme hos Mennes foreldre. Da det flyttet inn til Menne, fikk det ny farge og dermed en ny vår. Pyntegjenstander i gull og knæsje farger spriter opp de grå omgivelsene. FOTO: Hans Mossel

 

Menne Bartelsmans leilighet ligger i en bygård i den flerkulturelle bydelen Pijp i Amsterdam, med kort vei til kule kafeer, utesteder og markeder. Da han var 22 år og medisinstudent overtok han leiekontrakten etter onkelen sin, og til å begynne med fungerte boligen som kollektiv. De siste årene har han hatt de 70 kvadratmeterne alene. Siden kjæresten har sin egen leilighet, har Menne frie tøyler når det gjelder innredning.

En helt egen stil

Mennes interesse for interiør våknet for alvor for et par år siden, da kompisene flyttet ut og han skulle lage et hjem som var bare hans. At han har funnet sin personlige stil er ser du allerede i entreen. Her møter du en rosa vegg med en knaggrekke laget av kobberrør. Pluss en plansje av et skjelett, festet med knallrosa teip. Titter du inn soveromsdøren ser du rett på en utstoppet rev som står på nattbordet.

Doktor med stil
ROSA INNGANG: Inngangspartiet setter tonen for resten av leiligheten, med blant annet dyrekranium, rosa vegg og et oransje skap. Etter oppussingen av kjøkkenet hadde Menne noen kobberrør til overs. Han så fort at de kunne bli en utmerket kleshenger i entreen. – Håndverkeren stusset, han trodde først at jeg skulle ha dusj i gangen. FOTO: Hans Mossel

En annen snakkis blant venner er Mennes badekar. Det er blått, gammelt og fint. Og står i stuen.

– Jeg kjøpte det på nett, av en bonde. Det var ikke plass til det på det lille badet, så jeg bestemte meg for å sette det i et hjørne av stuen. Kobberdusjen over karet er bare til pynt, men jeg tar et bad hver lørdag morgen. Resten av uken bruker jeg dusjen på badet.

Da han bestemte seg for å gi leiligheten et løft, gikk han først løs på kjøkkenet.

– Det er stort nok til å invitere venner og familie på en god middag, men innredningen var både gammel og slitt.

 

Doktor med stil
KJØKKEN: For to år siden pusset Menne opp leiligheten som frem til da hadde vært studentkollektiv. Det første rommet han gikk løs på var kjøkkenet. En gammel slakterbenk er blitt kjøkkenbenk, og de gamle overskapene har fått kobberfronter. Menne er glad i å reise, noe som gjenspeiler seg i kokebøkene og kunsten på kjøkkenet. FOTO: Hans Mossel

Stramt budsjett

Menne hadde ikke et fett oppussingsbudsjett, men fant rimelige, men høyst personlige løsninger. Overskapene fikk nye fronter av kobber, Mennes favorittmateriale. Kjøkkenbenken ble kastet på dør og erstattet med en gammel snekkerbenk, kjøpt på Marktplaats, Nederlands svar på Finn.

– En håndverker hjalp meg med å bygge inn en vask. Resultatet ble rimeligere enn om jeg hadde kjøpt et kjøkken fra Ikea.

Menne blir først og fremst inspirert av å reise, og det gjør han ofte. Han trekker frem byer som Cape Town, Stockholm, New York og London. I alle land oppsøker han moderne museer – og antikvitetsmarkeder. Nylig var han i Buenos Aires i Argentina, og på et av markedene der falt han for en gammel globus som fikk være med hjem til Amsterdam.

– Jeg er litt romantisk og glad i det gamle og det eksotiske, og det bærer leiligheten min preg av.

Til tross for snekkerbenken på kjøkkenet, badekaret i stuen og den utstoppede reven på soverommet, Menne har mange innredningsideer han ennå ikke har realisert.

– Jeg drømmer om å flytte til en loftsleilighet eller et fabrikkbygg der jeg virkelig kan slippe kreativiteten min løs.

 

 

kommentarer
Annonse:

Abonner på Rom123

I rom123 finner du siste nytt om trendene akkurat nå, tips til fornyelse og enkelt gjør- det- selv stoff. Dette er interiørbladet som gir deg de beste ideene og de smarteste tipsene til hjemmet ditt!

TIL TOPPEN
se liknende saker

Idé

rom123 på TV, episode 14 - Eli og Ole

Her kan du se forhandlerlisten fra episode 14 i rom123 TV, hjemme hos Eli og Ole.

Idé

rom123 på TV, episode 8 - Marit og Said

Her kan du se forhandlerlisten fra episode 8 i rom123 TV, hjemme hos Marit og Said.

Idé

rom123 på TV, episode 4 - Eva og Karianne

Her kan du se forhandlerlisten fra episode 4 i rom123 TV, hjemme hos Eva og Karianne.

Hjemme hos

Et drømmehus midt i Oslo

Camilla og Audun har ikke angret et sekund etter at de flyttet inn idet vakre atriumshuset i Oslo - med skjermet hage og kort vei til skiløypene.

Hjemme hos

Det dyreste i leiligheten koster ikke mer enn 3000 kroner!

Leiligheten på 38 kvadratmeter er like fargerik som hun som bor der. Bli med inn i Kirstis fargerike verden.

Hjemme hos

Fant drømmehuset på Jar

Lene og Jonatan elsker det rosa pepperkakehuset sitt.

Idé

Så enkelt kan du fornye stilen hjemme

Den enkleste og rimeligste måten å gi stuen din en makeover på er ved å bytte ut putene. Her er tipsene du trenger.

Hjemme hos

Stjerneutsikt i Sogndal

Sarah og Olavs hjem er fylt med design og fine farger, men her er det likevel naturen som spiller hovedrollen.

Hjemme hos

Huset med det rare i

Hjemme hos Monica er absolutt alt overlatt til fantasien. Ingenting matcher, og resultatet kunne ikke blitt mer vellykket. Bare se selv.

Hjemme hos

Funksjonelt og fargerikt i fem etasjer

Huset er bare tre meter bredt, men proppfullt av lure løsninger og glade farger.

Idé

21 bilder du vil elske!

Usikker på hva du skal ha på veggene? Her får du garantert inspirasjon - og gode tips.

Idé

Nei da, dette er ikke fliser!

Få fart på flisene med flisedekor.

Video

Dette er årets viktigste fargetrender

Men kan du gjette hva interiørekspertenes favorittfarge er?

Hjemme hos

Har tatt med seg et lite stykke India hjem

Med skatter fra utenlandsreiser og målrettet surfing på nettet, er hjemmet til Nelleke Ten Brinke blitt et varmt og eksotisk sted å være.

Idé

En slik burde alle ha på stuen

Sjekk ut disse 12 fantastiske kjøpene som vil løfte stuen din til nye høyder.

Idé

Det fineste smykket du kan ha i interiøret

Et piano kan være vanskelig å få til å passe inn i stilen, men se hvor fint det kan bli når det funker!