Hjemme hos

Elises vintageunivers

Elise har skapt et unikt univers, møblert med loppisfunn og mormors gamle skatter.

Tekst: Signe Schineller
Bearbeidet av: Kari Janne Standal
Styling: Elise Dingstad
Hvem bor her ?

 

Elise Dingstad med samboer Roar Grønskag og katten Åse deler 70 kvadratmeter ved Sofienberg-parken på Grünerløkka. Elise er innehaver av Frøken Dianas Salonger, og samboer Roar er kokk.

Annonse:

Innredningen er original, fargerik og nostalgisk. Du finner unike møbler i alle rom, og stilen er det garantert ingen andre som har.

– Nesten alt er arvet og mye er gjenbruk, forteller Elise. Jeg har hatt et lager fullt av møbler og interiørdetaljer i mange år. Endelig fikk de et hjem! Jeg er en lidenskapelig samler. Ser jeg noe jeg liker, kjøper jeg det, selv om jeg egentlig ikke har plass eller trenger det. Helt fra jeg var liten har jeg vært glad i å speide etter skjulteskatter på loppemarkeder, ofte med mormor, min læremester, hengende på slep, ler Elise. 

 

Grønn stue
KONTRASTER: De polstrede sennepsgule stolene fant Elise i kjelleren til morens fetter. Det stor Elises navn på dem! Veggen er nylig malt i en dyp grønntone inspirert av interiøret i butikken Frøken Dianas Salonger. Det ovale skapet har tilhørt mormor. Når Elise var liten fikk hun ikke lov å åpne det. Det var fullt av mormors skatter. Nå inneholder det nipset til Elise, men har fortsatt lukten av mormors hjem i veggene. FOTO: Filippa Tredal

 

Malt peis
I ETT MED VEGGEN: Det er brukt kalkmaling for å fremheve strukturen i muren og gi et betongaktig preg. Peisen er stadig i bruk. FOTO: Filippa Tredal
 

Tidlig ute

Elise startet jakten på gamle skatter tidlig på nittitallet. Lenge før gjenbruksbølgen skyllet over Norge. Lotusbollene kjøpte hun for fem kroner. Andre gjenstander hun viste interesse for, fikk hun nærmest kastet etter seg.

Elise viste tidlig å ha teft, og har aldri latt seg styre av trender. Hun følger intuisjonen og kjøper ting hun liker selv. Hennes tidlige nittitallsfunn er nå ettertraktede skatter. Innflyttingen gikk raskt for paret som er samstemte om stilen.

Samboeren er kokk og gründer. Han er medeier på Kampen Bistro, Sjøflyhavna Kro på Fornebu og Tøyengata Bodega.

Han gjorde kjøkkenet om til en funksjonell arbeidsplass. De øvrige detaljene sto Elise for.

Et stort apotekerskap fylt med nips, klenodier og kjøkkenutstyr er sentrert midt i rommet og er et tydelig blikkfang.

– Skapet fant jeg på lauritz.com. Det er fra 1920, og det var kjærlighet ved første blikk. Men det skulle koste, ler Elise.

Frakten gjorde skapet dobbelt så dyrt, men det er glemt nå, smiler hun.

 

 

Rustikk kjøkken
KJØKKENKOS: Det gamle arbeidsbordet er det perfekte kjøkkenbordet. Den L- formede benken under vinduet er laget av kjøkkenoverskap fra IKEA. Sennepsgule seteputer med stoff fra Gudbrandsdalens Uldvarefabrik er sydd etter mål. Den oransje lampen over kjøkkenbordet er dansk og designet av Louis Poulsen. Den er kjøpt hos vintagebutikken Godagers. FOTO: Filippa Tredal

 

Markspist

Det rustikke bordet i heltre fant hun i en brukthandel på Oslos vestkant.

– Faren min kunne ikke forstå hvorfor vi ville ha en markspist arbeidsbenk på kjøkkenet fremfor et skikkelig kjøkkenbord. Jeg synes det er herlig og sjarmerende, smiler Elise og legger til at det er plass til mange rundt «benken».

Paret har selv laget sitteplass rundt bordet av kjøkkenoverskap, og tilhørende puter er sydd etter mål. Kjøkkenkroken er flittig brukt, og paret inviterer stadig inn til smakfulle måltider med noe godt i glasset.

– Samboeren skjemmer meg bort med deilig mat hver eneste dag, sier Elise fornøyd.

 

Industrielt trillebord
INDUSTRIELT: Den flotte trillebordet er fra Frankrike og var en 30-årsgave fra vennegjengen. I myk kontrast finner vi et innrammet bilde av herser som inneholder alle favorittfargene til Elise. Den store blomsterkrukken er fra en antikvitetshandler i Fredrikstad. FOTO: Filippa TredalFargerik vintage

Elise beskriver stilen sin som fargerik vintage, med innslag av arvegods, historier og reiser, samt en god porsjon mormor.

Boligen er innholdsrik og energisk. Fargeskalaen strekker seg fra varme og gylne nyanser til de mørke grønne.

– Etter at vi pusset opp butikken i grønne og oransje fargetoner og møblerte med store planter, fikk jeg lyst til å ta med meg noe av denne atmosfæren inn i mitt eget hjem, forklarer Elise. Så jeg malte like godt en vegg i en dyp grønn farge. Det ble dødsfint. Det var befriende å få litt mer farge og dybde på veggene. Skandinavisk minimalisme er ikke noe for meg.

Apotekerskap
DAGSLYS: Boligen har gjennomgående lys. Fra stuen ser man inn til kjøkkenet via gangen og rett på det gamle apotekerskapet. FOTO: Filippa TredalStore kontraster

Rundt et bord står fire stoler i polstret sennepsgul tekstil, funnet på lager hos et familiemedlem. På veggen over sofaen henger egen kunst. I sterk kontrast til det moderne fotografiet henger et gammeldags maleri på motsatt vegg. Maleriet har gullramme, og har tidligere hengt hos Elises mor, som kjøpte det på et loppemarked på 70- tallet.

– Før hadde jeg mye mer nips og småting fremme, tro det eller ei. Nå er jeg glad i å vise frem de større elementene, forklarer hun, og viser til den overdådige 30-talls blomsterkrukken hun fant hos en antikvitetshandler i Fredrikstad.

 

Retro kjøkken
RETRO: Den mintgrønne vekten fungerer som oppbevaringsplass for frukt og grønt. FOTO: Filippa Tredal

 

I stadig endring

Interiøret er i stadig endring, og Elise er glad i å bruke det hun har av brukte skatter. Lite nytt kommer over dørstokken. En vegg blir malt, noen møbler flyttet på, og nylig fikk peisen en mørkegrå overhaling. Bitene faller på plass, og stadig finner Elise noe i boden til sin mor. Inntil den nymalte veggen står for eksempel et ovalt skap etter mormor, i rokokkostil.

– Jeg husker dette skapet fra jeg var liten. Jeg fikk aldri lov å åpne det, det var fullt av mormors nips. Nå står det her, proppfullt av mitt nips, avslutter samleren og nostalgikeren Elise.

Stue med personlighet
SOFAKROKEN: Den lyse sofaen fra Ikea er av nyere dato. Tidligere hadde paret en retro variant, men trengte en mer komfortabel løsning. Den oransje stolen har originalt trekk og matcher lampeskjermen i velour. Påfuglputene kjøpte Elise på nettet. Lysekronen fant Elise hos en antikvitetshandler på Frogner. Det meste i stuen er kjøpt brukt eller arvet. FOTO: Filippa Tredal
kommentarer
Annonse:

Abonner på Rom123

I rom123 finner du siste nytt om trendene akkurat nå, tips til fornyelse og enkelt gjør- det- selv stoff. Dette er interiørbladet som gir deg de beste ideene og de smarteste tipsene til hjemmet ditt!

TIL TOPPEN
se liknende saker

Hjemme hos

Fra New York til klassisk bygård i Oslo

Se hvordan interiørkonsulent, Randi Mageli, har skapt sitt unike univers med håndplukkede skatter på 50 kvadratmeter.

Hjemme hos

Med to voksne og to barn på 70 kvadratmeter

Hos Anne-Line og Lars-Erik i Trondheim står smarte oppbevaringsløsninger høyt på prioriteringslisten

Idé

Denne stolen selges for 500.000 kroner!

Kan du se hvem som er designeren?

Hjemme hos

- Jeg vil ikke at det skal bli helt bestemoraktig, heller.

Hjemmet til Elisabeth er fylt av farger, minner og personlighet. Brukt og nytt mikses til en veldig kul stil.

Idé

Her er vinnerne fra leserpanelet

Er du blant de heldige som har vunnet en ny sofa, lysestakesett fra Wik & Walsøe eller en flott tekanne fra Le creuset?

Hjemme hos

Fant drømmehuset på Jar

Lene og Jonatan elsker det rosa pepperkakehuset sitt.

Hjemme hos

Huset med det rare i

Hjemme hos Monica er absolutt alt overlatt til fantasien. Ingenting matcher, og resultatet kunne ikke blitt mer vellykket. Bare se selv.

Hjemme hos

Gjør gjenbruk og hjemmelaget interiør moderne

Når Åse trenger noe nytt til hjemmet, kjøper hun brukt eller lager det selv.

Idé

Er du klar for denne teppetrenden?

La deg inspirere av fargeglade land som Marokko og gå til innkjøp av en fargefest av et teppe.

Hjemme hos

Sval hotellstemning

Høyt hevet over kastanjene i Bygdøy allé ligger Karina Holmens blågrå univers. Her er ingenting overlatt til tilfeldighetene.

Hjemme hos

Sommer hele året

Hjemme hos Drude får vi sommerfølelsen året rundt.

Idé

Slik følger du årets trender

Få boligdekoratørens beste tips her!

Idé

En slik burde alle ha på stuen

Sjekk ut disse 12 fantastiske kjøpene som vil løfte stuen din til nye høyder.

Hjemme hos

Ann-Beate utnytter sine 49 kvadratmeter helt genialt

Bli med hjem til en kreativ og fargeglad interiørelsker.

Video

Designer-speilet du kan lage selv

....og det nesten helt gratis.

Hjemme hos

Rocka møter retro og kule farger

Bli med inn i et hjem fylt av lekne løsninger!