Hjemme hos

– Her er det helt uaktuelt å bo, sa Jorunn første gangen hun så huset

Nå har hun definitivt skiftet mening.

Tekst: Stine Holberg Dahl
Styling: Nina Børnich
Hvem bor her ?

Jorunn og mannen Åsmund var på jakt etter en enebolig i utkanten av Oslo. Etter mange år i rekkehus midt i byen var de klare for mer plass og friskere luft. Full av entusiasme fortalte Åsmund om huset han hadde funnet på Solberg i Skedsmo, et par mil utenfor Oslo. Jorunn var skeptisk, ja faktisk rett og slett frem negativ.

– Du kan gå inn på visningen, men jeg blir sittende i bilen, sa hun til mannen.

Annonse:

– Er ikke det litt pinlig? Jeg har bestilt privat visning, svarte han.

Til slutt lot hun seg overtale til å bli med inn. Da hun kom inn i stua, gikk hun bort til de store vinduene og så utover jordene.

– Jeg ble tatt av lyset og roen. Da var jeg solgt, sier Jorunn i dag.

Hjemmet skal brukes og nytes

Den eneste klausulen hennes for å by på huset, var at de måtte sitte igjen med nok penger til å pusse opp kjøkkenet. Slik gikk det, og Villa Solberg i Skedsmo fikk nye eiere.

Fire år senere er lyset fremdeles det Jorunn liker aller best ved hjemmet sitt. For å slippe inn så mye som mulig av det, har hun droppet alt som heter gardiner. For øvrig er hun mest opptatt av at hjemmet skal brukes og nytes:

Hjemme hos Jorunn Tharaldsen
Kjøkkenet er plassbygget av Olerud Male & Snekkerservice, og Jorunn har selv tegnet profilen. Benkeplaten er av kompositt, og kranen fra Hans Grohe har dusjhode. Jorunn synes det var for galt å kaste ut oppvaskmaskinen som var i god stand, så løsningen ble å kle den med et matchende tapet. FOTO: Jorunn Tharaldsen

– Vi har barn som vi lever for og med, og jeg vil at barna våre skal føle at hjemmet vårt er en sommerøy som de vil hjem til.

Husken som henger midt i stuen er et signal om at det er lov til å leke her, og selv om første etasje er både åpen og luftig, er det fullt mulig å krype sammen med en bok, for eksempel i lesekroken under trappen.

– Hjemmet vårt er mer koselig enn fancy. Vi har møbler vi ikke er redde for, og vi har valgt å ikke legge nye gulv så lenge ungene er små. Datteren Erle og sønnen Gard har ofte med seg venner hjem på middag, og når hele gjengen samles rundt spisebordet er det ett tema som ofte går igjen.

– Ungene elsker fuglelampen. De lager historier om hvor fuglene skal og hvem de venter på der de sitter.

Hjemme hos Jorunn Tharaldsen
Det er på kjøkkenet det skjer hos familien Tharaldsen. Lampen Bird fra franske Mathieu Challieres er alltid samtaleemne blant ungene som kommer på besøk. Slagbenken er fra en gård i Larvik og har vært med Jorunn siden hennes første leilighet. Bordet er også et bruktfunn, mens putene er fra butikker i nærområdet, blant annet Zanz i Lillestrøm, Elmas hus på Skedsmokorset og Linneas Hage i Nittedal. Arne Jacobsen-stolene Mauren og Syveren har selskap av en Budal-stol, kjøpt brukt. FOTO: Jorunn Tharaldsen

Får hjertebank

Etter å ha jobbet mange år som kjemiker i legemiddelindustrien, kjente Jorunn en kreativ kribling. Hun meldte seg på flere fotokurs og kastet seg inn i en helt ny bransje, og nå er hun etablert som portrett- og interiørfotograf. Selv om hun gjennom jobben for interiørmagasiner er oppdatert på det nyeste nye, er det ikke trendene som avgjør hvordan hun innreder hjemmet sitt.

– Jeg blir akutt forelsket i små og store ting, og får hjertebank når jeg ser noe virkelig fint. Hvis jeg går fra butikken og fortsatt tenker på tingen dagen etter og dagen etter det igjen, vet jeg at det er et riktig kjøp.

Hjemme hos Jorunn Tharaldsen
FOTO: Jorunn Tharaldsen

Mest opptatt av folk

Mange av møblene har hun enten arvet eller kjøpt brukt, og flere av gjenstandene har fått et nytt bruksområde. For eksempel har en gedigen antikk speilramme inngått varig vennskap med Jorunns stilrene fotografi av et egg. Og en flott gammel lysekrone har flyttet inn på det lille, men lekre gjestetoalettet.

– Jeg er ikke opptatt av hvor ting er kjøpt eller hva andre synes, for meg er det viktig at tingene har sjel og særpreg. Jeg får helt elveblest av kataloghjem!

Selv om Jorunn er en estetiker som liker å ha det pent rundt seg, er hun først og fremst opptatt av folk. Hun inviterer små og store gjester så ofte hun kan.

– Ting er bare ting, men det som skaper et hjem er gjestfrihet og raushet. Legger du til avskårne blomster, stearinlys og duften av nykvernet kaffe – da kan det bare flyte ellers i huset.

Hjemme hos Jorunn Tharaldsen
Sjekk det lyset! Det var her Jorunn sto da hun skjønte at dette var huset de skulle bo i. Sofaen fra Milton har ekstra slitesterkt stoff, og putene er fra Senze of Joy, Day Birger et Mikkelsen og Home & Cottage. De enkle lampene er fra Ballroom, mens skulpturene er laget av den nederlandske kunstneren Herman Gast, som er faren til Jorunns svigerinne. Teppet i ull er fra Home & Cottage. Stolen Høvdingen er designet av Finn Juhl og er et bruktfunn. FOTO: Jorunn Tharaldsen
Hjemme hos Jorunn Tharaldsen
Det antikke bordet i kinesisk eik skaper hygge under tv-skjermen. Dyrekraniet er et bruktkupp som hun ga 300 kroner for. Både benken og putene i kurven er fra butikken Zanz. FOTO: Jorunn Tharaldsen

Det er på kjøkkenet, Jorunns favorittrom, store deler av det sosiale livet leves. Og sølvtøy og hvit duk på bordet er på ingen måte nødvendig for at det skal bli god stemning, kanskje tvert i mot.

– Jeg blir veldig glad når gjestene føler seg hjemme her. Det er ikke noe som gleder meg mer enn at folk trekker beina oppunder seg i sofaen.

Hjemme hos Jorunn Tharaldsen
Store, myke håndklær, grønne planter, krukker og kurver gir godfølelse på badet. Håndklærne er fra Missoni, krukkene fra Miljøgården og ryen fra House Doctor. En gammel planke gjør nytten som oppbevaringshylle over badekaret. FOTO: Jorunn Tharaldsen

Hjemme hos Jorunn Tharaldsen
Jorunn falt pladask for hendene i tre, som kostet en tier stykket i en bruktbutikk. Hun ante ikke hva de kunne brukes til, men oppdaget etter hvert at de er fine smykkehengere. FOTO: Jorunn Tharaldsen

Hjemme hos Jorunn Tharaldsen
De stramme svarte og hvite flisene på badet brytes opp av grønne planter og en benkeplate i valnøtt. FOTO: Jorunn Tharaldsen

Har lært hva som er viktig

Høsten 2013 fikk Jorunns mann Åsmund kreft. Først etter et halvt år med behandling og en operasjon, fikk familien verdens beste nyhet: Han er kreftfri, og prognosene er fine.

– Da Åsmund var syk, ville han heller være hjemme enn på sykehuset. Det var godt å se at hjemmet vårt var et godt sted for hvile også, sier Jorunn.

Hun mener at sykdommen ble en påminnelse om hva som er viktig i den store sammenhengen:

Hjemme hos Jorunn Tharaldsen
Jorunns foto av en engel lager fin stemning på soverommet. Både kelimteppet på gulvet og sengeteppet er fra Home & Cottage. Nattbordet er et bruktfunn, og lampen som opprinnelig var stålfarget har fått et strøk kobberspray. Telysholderen Etch er fra Tom Dixon, mens putene er fra Senze of Joy og Home & Cottage. FOTO: Jorunn Tharaldsen

– Vi har lært at vi ikke trenger å gå løs på nye prosjekter hele tiden, men at livet like mye handler om å klare å være til stede her og nå.

Jorunn har byttet ut fotostudiet sitt med et kontor hjemme i andre etasje, og når hun ikke er ute på oppdrag, bruker hun gjerne sin egen bolig som studio for babyfotografering. Hun savner ikke å bo midt i byen.

– Det er her jeg lader batteriene. Jeg er ikke rastløs og er blitt veldig hjemmekjær. Det er vel et tegn på at jeg har landet på riktig sted.

Hjemme hos Jorunn Tharaldsen
Det finnes mange skatter på Jorunns hjemmekontor, for eksempel det gamle Polaroid-kameraet, den antikke kofferten og tapetrullene som ligger i gamle potetkasser. Syver-stolen fra Arne Jacobsen står inntil en Ikea-benkeplate som måler hele 2,5 meter. Bildet av blåmeisen har Jorunn tatt gjennom kjøkkenvinduet. FOTO: Jorunn Tharaldsen
Hjemme hos Jorunn Tharaldsen
Erle har selv dekorert rommet sitt, blant annet med en lampe som hun kjøpte på sitt første loppemarked. Sengen er et bruktfunn som Jorunn har malt, mens sengesettet er fra ByNord. Pompongene er fra Søstrene Grene, masken er kjøpt i Venezia og putene kommer fra en vernet bedrift i Sandefjord. I fotenden av sengen henger en lyslenke fra Rice. Over senger henger en lyslenke som Jorunn har piffet opp ved hjelp av muffinsformer. FOTO: Jorunn Tharaldsen
kommentarer
Annonse:

Abonner på Rom123

I rom123 finner du siste nytt om trendene akkurat nå, tips til fornyelse og enkelt gjør- det- selv stoff. Dette er interiørbladet som gir deg de beste ideene og de smarteste tipsene til hjemmet ditt!

TIL TOPPEN
se liknende saker

Idé

rom123 på TV, episode 20 - Caroline og Ståle

Her kan du se forhandlerlisten fra episode 20 i rom123 TV, hjemme hos Caroline og Ståle.

Idé

rom123 på TV, episode 17 - Dorte og André

Her kan du se forhandlerlisten fra episode 17 i rom123 TV, hjemme hos Dorte og André.

Idé

rom123 på TV, episode 16 - Thanh og Eirik

Her kan du se forhandlerlisten fra episode 16 i rom123 TV, hjemme hos Thanh og Eirik.

Idé

rom123 på TV, episode 14 - Eli og Ole

Her kan du se forhandlerlisten fra episode 14 i rom123 TV, hjemme hos Eli og Ole.

Idé

rom123 på TV, episode 12 - Thomas og Maria Benedicte

Her kan du se forhandlerlisten fra episode 12 i rom123 TV, hjemme hos Thomas og Maria Benedicte.

Idé

rom123 på TV, episode 10 - Sofia og Cato

Her kan du se forhandlerlisten fra episode 10 i rom123 TV, hjemme hos Sofia og Cato.

Idé

rom123 på TV, episode 9 - Kjerstin og Robin

Her kan du se forhandlerlisten fra episode 9 i rom123 TV, hjemme hos Kjerstin og Robin.

Idé

rom123 på TV, episode 8 - Marit og Said

Her kan du se forhandlerlisten fra episode 8 i rom123 TV, hjemme hos Marit og Said.

Idé

rom123 på TV, episode 6 - Emilie og Kenneth

Her kan du se forhandlerlisten fra episode 6 i rom123 TV, hjemme hos Emilie og Kenneth.

Idé

rom123 på TV, episode 4 - Eva og Karianne

Her kan du se forhandlerlisten fra episode 4 i rom123 TV, hjemme hos Eva og Karianne.

Idé

rom123 på TV, episode 3 - Charlotte og Thomas

Her kan du se forhandlerlisten fra episode 3 i rom123 TV, hjemme hos Charlotte og Thomas.

Hjemme hos

Et drømmehus midt i Oslo

Camilla og Audun har ikke angret et sekund etter at de flyttet inn idet vakre atriumshuset i Oslo - med skjermet hage og kort vei til skiløypene.

Idé

Sengetøy som gir deg sommer på 1-2-3

Start sommeren allerede nå med nytt og behagelig sengetøy i friske farger.

Idé

Lekker borddekking er ikke bare forebeholdt festdagene

Slik dekker du lekre bord til hverdags.

Hjemme hos

Det dyreste i leiligheten koster ikke mer enn 3000 kroner!

Leiligheten på 38 kvadratmeter er like fargerik som hun som bor der. Bli med inn i Kirstis fargerike verden.

Før & etter

Kult gutterom på liten plass

Med noen enkle triks ble det plass til både oppbevaring, skrivebord og seng på gutterommet på fem kvadratmeter.