Hjemme hos

Mønstermagisk

Designer Emma von Brömssens hjem i Gøteborg er en kjærlighetserklæring til mønster og linoljemaling.

Tekst: Charlotte Frey
Bearbeidet av: Eva Høydalsvik
Hvem bor her ?

Emma von Brömssen er mønsterdesigner og interiørfantast, og hun har en stor forkjærlighet for linoljemaling. Det til tross for at den er langt fra lett eller smidig å jobbe med. Store deler av gulv, vegger og innredning i familiens gamle Gøteborgsvilla er malt med linoljemaling.

– Jeg synes det blir så fint skinn i linoljemaling. Resultatet blir liksom levende og gir en helt annen følelse når man kan se penselstrøkene og det blir litt sånn «skittent» sier Emma.

Selv om linolje må tørke minst tre dager mellom hvert strøk, malte de hele kjøkkenet – både vegger og innredning – med tre strøk.

– Linolje har en naturlig fargeskala som skaper en ro vi liker så godt. Man må virkelig jobbe fargen inn i underlaget, men det er så herlig å jobbe med slike natur-materialer. Når vi bygget nytt kjøkken i et gammelt hus syntes vi linoljen var med på å understreke håndverk og fikk kjøkkenet til å høre hjemme, sier Emma.

hjemme hos Emma Von Brömssen
Tapetet, Earth 7602 fra Eco Wallpaper, er designet av Emma. Plakaten har Emma kjøpt på et antikvariat. Verandadørene har Emma fått spesiallaget etter minne fra dørene i sin oldemors hus og malt dem i linoljefargen engelsk rød. FOTO: Carl Dahlstedt

 

Annonse:

hjemme hos Emma Von Brömssen
Kommoden kjøpte Emma brukt, og oppå har hun lagt en marmorskive fra husets gamle kjøkken. Lysestakene i tre er fra House of Rym, hånden er fra Hay, lampefoten fra Ikea har fått en runde kobber-spray og vasen er fra loppis. Stolen har Emma arvet og spraymalt svart, puten har hun sydd selv. Plakatene er av Jonna Fransson, Jennie Ekström, Nikki Green-Kunz, og kartet er kjøpt på bloggen nannavanberlekom.blogspot.se. FOTO: Carl Dahlstedt

Atelier på loftet

Hun, mannen Edward Lundin og deres tre sønner flyttet inn i trevillaen for tre år siden. De bodde allerede i området, en bydel ytterst i Göteborg, men var ute etter noe større. De var smått om senn blitt fem familiemedlemmer, og Emma ønsket seg et større arbeidsrom, ettersom hun jobber hjemmefra.

De falt for det gamle husets originaldetaljer, som tregulvet, dørene og trappen – samt det rommelige loftet, som kunne bli et perfekt atelier for Emma. Loftet var derfor det første som ble pusset opp, slik at hun slapp å ta pause i arbeidet. Et strøk maling, et stort arbeidsbord og inn med alle inspirerende detaljer, som stoffprøver, skisser, bøker og pensler.

hjemme hos Emma Von Brömssen
På atelieret ligger Emmas stoffsamling med minst halvparten eget design, resten er loppefunn og noen utvalgte designere, blant andre William Morris. Mønsterrapporten med påfugler på veggen, har Emma designet, inspirert av en reise til Afrika. I trappen henger et tøystykke med et dansende par, av tekstilkunstneren Anna Bauer. FOTO: Carl Dahlstedt
hjemme hos Emma Von Brömssen
Emmas hjemmekontor bærer preg av hennes kreative arbeid. På veggene henger skisser, inspirasjon og prøver av ferdige kolleksjoner, på bordet står pensler, farge, bøker og andre verktøy – det meste kjøper Emma fra kunstbutikken In-ex i Gøteborg. FOTO: Carl Dahlstedt

Kreativ familie

Emma er ikke alene om å være kreativ. De tre sønnene hennes, Herman, Hannes og Alvar, blir alle inspirert av sin mors arbeid.

– De kommer opp til meg i atelieret og ser på hva jeg driver med. Det er helt naturlig for dem å tegne eller skape. Alle tre uttrykker seg ulikt, og jeg synes det er så spennende. En er mer interessert i film og foto, mens en annen lager skulpturer. Jeg har alltid oppmuntret dem, men stiller ingen krav og har ingen forventninger. Det kreative må komme innenfra, og jeg blir kjempeglad når barna skaper.

hjemme hos Emma Von Brömssen
Stuen har vindu på tre av fire vegger, og er kledd inn med tynne, hvite gardiner for beskyttelse mot sol og innsyn. De mønstrede gardinene er fra William Morris i mønsteret Willow Bough. Møblene er en miks av loppefunn og Ikea-møbler, som samlet skaper en klassisk, svensk stil. Gulvteppet er fra Ikea. Sofaen og stolene er loppefunn, stolene er trukket i Emmas mønster Stäpphöna fra Svenskt Tenn. Sidebordet er også et loppefunn, lampene er fra Lampantik Nörrebro i København. Sofabordet har Emma fått av sin fars kone. På gulvet, som er malt med linolje, ligger en pute fra Ikea. FOTO: Carl Dahlstedt

Emma er selv vokst opp i en kreativ familie. Onkelen Pontus Kjerrman er kunstner og skulptør, en annen onkel er skuespilleren Tomas von Brömssen, kanskje best kjent som Hebbelille, og en grandonkel var utdannet fra designskolen HDK og jobbet som interiørarkitekt.

– Da jeg var liten ble jeg så inspirert av å se min grandonkel jobbe, så jeg drømte alltid om å «gå på den der designskolen». Mine foreldre ønsket at jeg skulle ha en såkalt skikkelig jobb, så det var ikke et lett valg. I dag er det mer status knyttet til å jobbe som designer og kunstner, selv om det nok er like vanskelig, ettersom det er stadig flere om beinet, sier Emma, som til slutt fikk sin utdannelse på Høyskolen for design og kunsthåndverk (HDK) i Göteborg.

– Jeg visste ikke helt hva jeg ville, så jeg tok flere ulike kurs. Mange av dem handlet om tekstiltrykk, og da jeg var liten sydde jeg hele tiden, både klær og annet, så jeg visste nok i underbevisstheten hva jeg ville bli, sier Emma.

Hun fikk barn under studietiden og hadde permisjon en stund, men siden tok hun en master visste hun helt sikkert at det var mønster som var framtiden.

– Jeg skapte en serie som heter Emma for Boråstapeter, og det ble begynnelsen, sier Emma.

hjemme hos Emma Von Brömssen
Tv-benken er moduler fra Ikea, kledt med mdf og spraylakkert. Bein og knotter er fra Superfront. Over tv-en har Emma hengt en hylle og et rullgardin, som også har fått pålimt et tekstil med Emmas mønster Stäpphöna fra Svenskt Tenn. Tapetet Willow Bough fra William Morris får konkurranse av mer kunst, som insektplakater av Göran Liljeberg, et foto av Emma som liten, Pipvalsen-plakat fra Kollijox og et bilde av svaner fra et motemagasin. Høyttalere fra Bowers & Wilkins. Speilet til venstre på bildet gir et glimt av kjøkkenet. FOTO: Carl Dahlstedt
hjemme hos Emma Von Brömssen
Emma og familien bodde et halvt år i huset før de pusset opp kjøkkenet, en prosess som også dro med seg trappen, gjestetoalettet og gangen, som alle ligger i tilknytning til kjøkkenet. Kjøkkeninnredningen fra Ikea har fronter i mdf fra et snekkerverksted, og både disse og veggene er malt med linoljemaling i tre strøk og samme farge. FOTO: Carl Dahlstedt

Varige mønstre

Siden den gang har Emma laget mønster for Sandberg Tyg & tapet, Svenskt Tenn og Bantie. Hun har sågar laget mønster for gummistøvler fra Tretorn, men det er innredning som er hennes lidenskap.

– Min forretningsidé bygger på varige design, så moteverdens hang til ett mønster per sesong passer ikke meg, sier Emma.

Hun selger heller aldri rettighetene til sine mønster, kun bruksrettigheter, slik at hun alltid kan bruke dem om igjen om hun vil. Så evige skal de være.

hjemme hos Emma Von Brömssen
Fra stuen ser man inn i kjøkkenet. Ved siden av døren har Emma hengt opp et stort speil, som reflekterer lys og nesten skaper en følelse av franske dører. Sofabenken er kjøpt på nettauksjon, og har siden fått en runde umbragrå linoljefarge og nytt trekk. Plakaten er fra lottastrad.se og pidestallen er et loppefunn. FOTO: Carl Dahlstedt

– Jeg får bra respons fra bransjen når jeg forklarer hvordan jeg tenker, og at dette er et relativt sett underbetalt håndverk. På denne måten har jeg i alle fall en mulighet til å tjene på mine mønster, sier Emma.

Derfor er flere av hennes design tilgjengelige gjennom hennes egen nettbutikk, hvor hun også selger kunst. Men nå er hun aktuell med mønster for et nyåpnet hotell i Göteborg, Öijareds hotell, samt en kolleksjon for House of Rym.

– Å jobbe med hotellet har vært kjempegøy. De har jobbet med store materialer og på en måte som kjennes godt. Dette har skapt drømmen om en mønsterutstilling. Det tror jeg må bli mitt neste prosjekt, sier Emma.

hjemme hos Emma Von Brömssen
Sengegavlen er en gammel dør fra huset, malt med linolje. Taklampen er fra Mio, og putene er sydd av et tøy som Emma har designet, Stäpphöna fra Svenskt Tenn. Sengeteppet er fra Klippan yllefabrik og kurven fra Afroart. Nattbordet er fra Muuto. FOTO: Carl Dahlstedt
hjemme hos Emma Von Brömssen
Det første du møter når du kommer inn til Emma og Edward er den usynlige garderobeløsningen. De har spesialbestilt mdf-plater og festet dem til en skinne på hjul, kjøpt i en byggvareforretning. Dernest er platene tapetsert med Earth 7606 fra Eco Wallpaper, som Emma har designet. Stolen er kjøpt brukt. FOTO: Carl Dahlstedt
hjemme hos Emma Von Brömssen
Sitrontreet i gangen er plantet i en potte fra Granit og står på de fine flisene Hook fra Marrakech designs. FOTO: Carl Dahlstedt
kommentarer
Annonse:

Abonner på Rom123

I rom123 finner du siste nytt om trendene akkurat nå, tips til fornyelse og enkelt gjør- det- selv stoff. Dette er interiørbladet som gir deg de beste ideene og de smarteste tipsene til hjemmet ditt!

TIL TOPPEN
se liknende saker

Idé

rom123 på TV, episode 6 - Emilie og Kenneth

Her kan du se forhandlerlisten fra episode 6 i rom123 TV, hjemme hos Emilie og Kenneth.

Idé

rom123 på TV, episode 3 - Charlotte og Thomas

Her kan du se forhandlerlisten fra episode 3 i rom123 TV, hjemme hos Charlotte og Thomas.

Hjemme hos

Det dyreste i leiligheten koster ikke mer enn 3000 kroner!

Leiligheten på 38 kvadratmeter er like fargerik som hun som bor der. Bli med inn i Kirstis fargerike verden.

Hjemme hos

Stjerneutsikt i Sogndal

Sarah og Olavs hjem er fylt med design og fine farger, men her er det likevel naturen som spiller hovedrollen.

Hjemme hos

Gjør gjenbruk og hjemmelaget interiør moderne

Når Åse trenger noe nytt til hjemmet, kjøper hun brukt eller lager det selv.

Hjemme hos

Har tatt med seg et lite stykke India hjem

Med skatter fra utenlandsreiser og målrettet surfing på nettet, er hjemmet til Nelleke Ten Brinke blitt et varmt og eksotisk sted å være.

Hjemme hos

Sval hotellstemning

Høyt hevet over kastanjene i Bygdøy allé ligger Karina Holmens blågrå univers. Her er ingenting overlatt til tilfeldighetene.

Hjemme hos

- Her er det helt uaktuelt å bo, sa Jorunn første gangen hun så huset

Nå har hun definitivt skiftet mening.

Hjemme hos

Et hjem inspirert av reiser

Lise Kristensen elsker å reise og det har gitt interiøret hennes en helt unik stil.

Bilder

Et må-ha for å gjøre hjemmet koselig

Slik får du en lun og koselig stil.

Video

Slik pynter du en kjedelig, hvit vegg

Få tips til kreativ og budsjettvennlig veggpynt.

Budsjett

Frisk opp kjøkkenet med detaljer på budsjett

Ikke blakk deg på en liten fornyelse av kjøkkenet.

Video

Se hva du kan få til med bare litt gullmaling

Med prikker og streker av gull skaper hun en astronomisk atmosfære i stuen

Idé

Pleddene vi ønsker oss nå

Pakk deg inn i et av disse pleddene og overlev den kalde vinteren.

Hjemme hos

Sjekk denne loftsleiligheten på Grünerløkka i Oslo

Den store takterrassen og utsikten over Oslo overbeviste paret – dette var leiligheten med stor L.

Video

Først taper de et mønster på veggen. Det de gjør etterpå er utrolig kult!

Det beste med dette prosjektet er at du kan gjøre det på din helt egen måte.