Hjemme hos

Stjerneutsikt i Sogndal

Sarah og Olavs hjem er fylt med design og fine farger, men her er det likevel naturen som spiller hovedrollen.

Tekst: Maria Torheim
Bearbeidet av: Ann Merete Slåttland
Styling: Krista Elvheim
Hvem bor her ?

Å flytte til et nytt land og til en liten bygd var den beste beslutningen jeg har tatt i mitt liv, ingen tvil om det. Nå er jeg omringet av en nydelig natur, og har et aktivt, men samtidig avslappende liv som jeg elsker.

hjemme hos Sarah i Sogndal
Sarah, Olav, Spencer, Kate og Karoline Skjeldestad. FOTO: Jorunn Tharaldsen

Kjøpte hus på impuls

Sammen med mannen og barna Spencer, Kate og Karoline bor amerikanske Sarah Skjeldestad i en enebolig på Leite i saftbygda Sogndal. Sarah visste ikke om huskjøpet før meglermannen Olav ringte og slapp bomben.

– Jeg har kjøpt hus, jeg, darling, sa han bare, helt avslappet. «Du er ikke riktig god», svarte jeg, sier Sarah og ler mens hun forteller om den dagen for noen år siden da mannen kjøpte hus på impuls.

Boligen er bygget på 70-tallet og var trolig ikke gjort noe med siden den gangen. Men på tomten er det både epletre og grønnsakhage, og familien falt fort for både beliggenheten og sjarmen.

Annonse:

hjemme hos Sarah i Sogndal
Rundt spisebordet står ulike stoler, som den hvite Panton-stolen fra Designhuset Sogn. Her sitter ofte Sarah med en kaffekopp om morgenen. – Jeg nyter utsikten og tenker på hvor heldig jeg er som bor her, sier hun. FOTO: Jorunn Tharaldsen
hjemme hos Sarah i Sogndal
Barstolene Diamond fra Harry Bertoia er hyppig i bruk. Her sitter ungene og gjør lekser, fargelegger og leker mens de voksne lager mat. Kjøkkenøya er hjemmets hjerte og samlingspunkt. Den grønne stolen er fra Hay. FOTO: Jorunn Tharaldsen

Da han møtte henne – på jobben

Det første Sarah og Olav gjorde var å skifte sikringsskap og rørsystem. De hyret også inn den lokale arkitekten Guri Fonsdal, som hjalp dem med å slippe naturen inn i hjemmet. Et nytt inngangsparti og større vinduer åpnet opp og gjorde huset luftig. En ny veranda foran stuen og soverommet gjør at Sarah og Olav bokstavelig talt kan stå opp sammen med den fagre Sognefjorden.

At de skulle bo på Vestlandet var ikke selvsagt for familien på fem. Det hele startet som i de store kjærlighetsromanene – med at han møtte henne. Et møte som faktisk var ganske så tilfeldig. Egentlig skulle Sarah satse på politikk, men endte opp som aksjemegler for et større amerikansk selskap. Samme selskap som sogndølen Olav fikk sommerjobb i etter å ha gjort seg ferdig med amerikansk college.

Det tok ikke lang tid før de to ble et par, og etter hvert flyttet de også sammen. De hadde ingen planer om å flytte hjem til hverken Olavs hjemland eller -sted, men plutselig sto de der med flytteeskene på vei mot sitt nye liv.

hjemme hos Sarah i Sogndal
Over spisestuebordet henger et av Sarahs favorittbilder, malt av søsteren hennes, Betsy Ruth Byers. FOTO: Jorunn Tharaldsen
hjemme hos Sarah i Sogndal
Bokstavvasen er fra Designhuset Sogn, hvor Sarah jobber. Marmorbrettet er fra Hay. FOTO: Jorunn Tharaldsen

Fantastisk beliggenhet

Huset var hverken nytt eller spesielt stort, men altså idyllisk. Det eneste som kunne blitt problematisk, var mangelen på soverom. Døtrene Kate og Karoline måtte derfor dele rom, men for dem var det perfekt.

– Sogndal er ikke et spesielt stort sted, så når det først dukker opp et bra hus med fin beliggenhet, må man nesten bare slå til. For oss gjorde det ikke noe at det var lite, det var viktigere å skape et fint hjem med et sosialt samlingspunkt, sier Sarah og peker på kjøkkenøya der familien samles til både hverdag og fest.

hjemme hos Sarah i Sogndal
Det åpne rommet med både kjøkken og stue blir brukt til alt fra turning og legobygging til håndball og lange middagsselskaper med venner. FOTO: Jorunn Tharaldsen
hjemme hos Sarah i Sogndal
Bordet er kjøpt for 80 kroner i en bruktbutikk, og er merket av leker og fargestifter. Den grå sofaen fra House Doctor har fargerike puter fra Christina Lundsteen og Lerk. FOTO: Jorunn Tharaldsen

– Det er ikke tingene som skaper et hjem

Da de overtok huset, visste Sarah at ville ta tid å komme på plass og gjøre huset til et hjem. Hun beskriver prosessen som et langvarig puslespill, der brikkene har dukket opp til ulike tidspunkt og på ulike steder. Og puslespillet er fremdeles ikke ferdiglagt, skal vi tro henne.

– Siden jeg jobber på en designbutikk som selger klassisk skandinavisk design, blir jeg hele tiden sugen på å kjøpe noe nytt. Jeg har likevel lært meg å leve med fristelsene, og kjøper ikke alt jeg får lyst på. Det er ikke alle tingene som skaper et hjem, det er helheten, sier Sarah.

hjemme hos Sarah i Sogndal
Sengeteppet, teppet fra Hay og putene fra Christina Lundsteen matcher fargene utenfor huset. Den store, hvite lampen er fra Ikea. Eames-gyngestolen Rar er blitt hele familiens yndlingsstol, og den får stå ute på verandaen. FOTO: Jorunn Tharaldsen

Unn deg det du elsker

De hvite veggene og den lyse parketten blir brutt opp av fargeinnslag i form av møbler, malerier og lamper. Interiøret er preget av Sarahs stil, som hun selv beskriver som eklektisk moderne. Hun er ikke redd for å prøve ut ulike farger og stiler.

– Min filosofi er at hvis du elsker det, så skal du unne deg det. I vårt hjem gjelder det alt fra det gamle kaffebordet som jeg kjøpte for 80 kroner på en bruktbutikk, til de mer klassiske og stilrene stolene fra skandinaviske designere.

Den designglade amerikaneren elsker miksen av moderne og gamle ting, og er opptatt av at interiøret samtidig skal være funksjonelt og ha en mening.

– Et hjem for meg er et hus som innbyr til å være sammen og der man får lyst til å være nære hverandre, sier hun.

hjemme hos Sarah i Sogndal
De nydelige mosaikkflisene i blått og hvitt på badet var det første Sarah plukket ut til det nye huset. FOTO: Jorunn Tharaldsen

Har elektronikkfrie dager

Selv om stilen er moderne, beskriver Sarah seg selv som «gammeldags» på noen områder. Hun tok et bevisst valg om å være hjemme med barna da de var små. Fremdeles nekter hun å bruke kalenderen på iPhonen sin, og det tok lang tid før hun kom seg på Instagram. Likevel, det gammelmodige har ført til innføringen av elektronikkfrie dager.

Når telefon, nettbrett og pc er lagt bort, merker hun at ungene igjen husker på at de kan pusle, lese eller høre på lydbøker.

Vanligvis er det full rulle hos familien Skjeldestad, med mange aktiviteter for små og store. Da er det spesielt godt å ha noen timer som bare er deres.

– Det er de stundene som virkelig betyr noe, sier Sarah.

hjemme hos Sarah i Sogndal
I gangen er det god plass til å kle på seg. Pute fra Christina Lundsteen, Hal stol fra Vitra/designhuset Sogn. Ytterdøren fra Dooria er i Sarahs yndlingsfarge og får henne til å smile hver gang hun går igjennom den. FOTO: Jorunn Tharaldsen
hjemme hos Sarah i Sogndal
Karoline og Kate deler rom, og leker godt sammen. Tapetet er fra Ferm Living, puten på sengen fra By Nord. Bildet på veggen har Kate kjøpt på Ikea. FOTO: Jorunn Tharaldsen

Sarahs 3 smarte interiørtips

  1. Kjøp så god kvalitet som økonomien tillater, men tenk deg om først: Har jeg bruk for denne? Har jeg plass? Hvis ikke, lar du være.
  2. Husk at stil er personlig. Det er ikke så viktig hva andre måtte tenke, så lenge du og familien din er fornøyd.
  3. Bygg hjemmet ditt over tid, og tenk på hvor tingene kommer fra og at de skal gi mening til hjemmet. Om du ikke har råd til å kjøpe kun designmøbler, kan du kjøpe ett dyrere møbel og mikse det med billigere ting.
hjemme hos Sarah i Sogndal
Spencer elsker å lese, og det ser du spor av på rommet hans. Det lekne tapetet er fra Ferm Living, og leselampen fra Ikea. Pil og buen på veggen har han laget selv. FOTO: Jorunn Tharaldsen
kommentarer
Annonse:

Abonner på Rom123

I rom123 finner du siste nytt om trendene akkurat nå, tips til fornyelse og enkelt gjør- det- selv stoff. Dette er interiørbladet som gir deg de beste ideene og de smarteste tipsene til hjemmet ditt!

TIL TOPPEN
se liknende saker

Idé

rom123 på TV, episode 18 - Maria og Asgeir

Her kan du se forhandlerlisten fra episode 18 i rom123 TV, hjemme hos Maria og Asgeir.

Idé

rom123 på TV, episode 17 - Dorte og André

Her kan du se forhandlerlisten fra episode 17 i rom123 TV, hjemme hos Dorte og André.

Idé

rom123 på TV, episode 16 - Thanh og Eirik

Her kan du se forhandlerlisten fra episode 16 i rom123 TV, hjemme hos Thanh og Eirik.

Idé

rom123 på TV, episode 14 - Eli og Ole

Her kan du se forhandlerlisten fra episode 14 i rom123 TV, hjemme hos Eli og Ole.

Idé

rom123 på TV, episode 13 - Jan Kristian og Benedicte

Her kan du se forhandlerlisten fra episode 13 i rom123 TV, hjemme hos Jan Kristian og Benedicte.

Idé

rom123 på TV, episode 12 - Thomas og Maria Benedicte

Her kan du se forhandlerlisten fra episode 12 i rom123 TV, hjemme hos Thomas og Maria Benedicte.

Idé

rom123 på TV, episode 10 - Sofia og Cato

Her kan du se forhandlerlisten fra episode 10 i rom123 TV, hjemme hos Sofia og Cato.

Idé

rom123 på TV, episode 9 - Kjerstin og Robin

Her kan du se forhandlerlisten fra episode 9 i rom123 TV, hjemme hos Kjerstin og Robin.

Idé

rom123 på TV, episode 8 - Marit og Said

Her kan du se forhandlerlisten fra episode 8 i rom123 TV, hjemme hos Marit og Said.

Idé

rom123 på TV, episode 6 - Emilie og Kenneth

Her kan du se forhandlerlisten fra episode 6 i rom123 TV, hjemme hos Emilie og Kenneth.

Idé

rom123 på TV, episode 4 - Eva og Karianne

Her kan du se forhandlerlisten fra episode 4 i rom123 TV, hjemme hos Eva og Karianne.

Idé

rom123 på TV, episode 3 - Charlotte og Thomas

Her kan du se forhandlerlisten fra episode 3 i rom123 TV, hjemme hos Charlotte og Thomas.

Idé

rom123 på TV, episode 1 - Tine og Ole

Her kan du se forhandlerlisten fra episode 1 i rom123 TV, hjemme hos Tine og Ole.

Hjemme hos

Et drømmehus midt i Oslo

Camilla og Audun har ikke angret et sekund etter at de flyttet inn idet vakre atriumshuset i Oslo - med skjermet hage og kort vei til skiløypene.

Idé

Lampene du bør ønske deg nå

12 lekre kjøp du kan gjøre denne våren.

Idé

Sengetøy som gir deg sommer på 1-2-3

Start sommeren allerede nå med nytt og behagelig sengetøy i friske farger.