Hjemme hos

Før var det trist og trangt, nå har det blitt en drømmebolig for fire

Jo mer oppussing, desto bedre, tenkte Line og Niclas.

Tekst: Mette Kristine Brinch
Bearbeidet av: Stine Holberg Dahl og Ann Merete Slåttland
Styling: Mette Helena Rasmussen
Hvem bor her ?

Rekkehuset fra 1953 innfridde alle kravene: Ikke bare var det gammelt, det hadde masse sjel og varme, og de originale detaljene var bevart.

– Huset var lite, og ved første øyekast tenkte jeg at det ikke var stort nok til oss fire. Men takket være den gode romløsningen har vi all den plassen vi trenger, sier Line om rekkehuset. Det er på totalt 90 kvadratmeter fordelt på to etasjer.

Annonse:

Line og Niclas er et skikkelig gjør det selv-par, og var på jakt etter et eldre hus som de kunne sette sitt eget preg på.

– Pappa er muremester, broren min er håndverker og mamma er arkitekt, så jeg kommer fra en familie som liker å innrede og bruke hendene, sier Line.

Selv om de har pusset opp hver eneste centimeter av huset, er det gjort med nennsom hånd.

– Vi ville ikke bare rive bort alt, men vurderte nøye hva som passet til huset og prøvde å bevare det vi kunne. Vi ville heller ha utfordringer med et gammelt hus enn å få et splitter nytt hus blottet for sjel og personlighet.

før og etter trappegang
ALLROM: Mange fine, gamle detaljer er bevart i allrommet, som trappegelenderet og glassdøren ut til entreen. Line brukte utallige arbeidstimer på å slipe av mange lag med gammel maling før hun malte trappen på nytt. Skoskapet er fra Ikea. FOTO: Tia Borgsmidt

Store biter løsnet

Og utfordringer var det nok av. Det eneste som var skiftet siden 1953 var vinduene. Kjøkkenet var svært slitt, med trege, skjeve skuffer, så der var det akutt behov for utskifting. Alt annet ønsket Line å bevare, koste hva det ville av blod, svette og tårer.

– Det hadde vært mye enklere å skifte skapene og dørene i huset enn å slipe, grunne og male dem, sier Line i dag.

Hun brukte blant annet utallige timer på å fjerne lag på lag med gulnet oljemaling fra den franske døren i entreen. Alle gulvene i huset ble slipt og veggene pusset og malt, og hver gang duoen gikk løs på et tak eller en vegg, løsnet det store biter.

– Takk og lov at faren min er murer og kunne reparere alle hullene som plutselig dukket opp. Han monterte også et stillas for oss, sånn at vi kunne nå opp når vi skulle male det høye taket i entreen.

før og etter kjøkken
KJØKKEN: Tidligere var det en vegg mellom kjøkkenet og stuen. Nå er de to rommene blitt et åpent allrom. Kjøkkenet med overskap er fra Kvik. Spiseplassen er innredet med bord fra Ikea og stolene kjøpt brukt. Her bruker familien å spise på hverdagene. I helgene sitter de ved det store spisebordet i stuen. FOTO: Tia Borgsmidt

 

før og etter kjøkken
KJØKKEN: Hyllen Colourpop fra Kwikshop/areastore.dk blir brukt som utstillingshylle for fine ting. Paret syntes en tykk benkeplate i tre ville bli for tungt for rommet, så de valgte en tynn komposittplate i stedet. Lampen er fra Bolia. FOTO: Tia Borgsmidt

Smarte virkemidler

Det gamle kjøkkenet var lite og trangt, så paret rev en vegg og satte inn ny innredning fra Kvik. Som en kontrast til det gamle huset med alle krinkelkrokene valgte Line og Niclas et enkelt kjøkken for å skape ro og rene linjer. Den tynne benkeplaten i svart kompositt gir et oppdatert uttrykk.

– Vi ville innrede det gamle huset i en moderne, lett og feminin stil. Hovedfargene er svart og hvitt. I tillegg har vi brukt et hint av sarte og dempede pasteller som vi synes passer fint til huset. Siden rommene er forholdsvis små, har vi innredet med lave lounge-aktige møbler for å få rommene til å virke større. En stor vegg med hyller ville for eksempel ikke fungert i stuen.

før og etter spisestue
SPISESTUE: Endeveggen i stuen er malt lys grå, og maleriene er Lines eget verk. Spisebordet er fra Ilva, og stolene er fra BoConcept. Takpendelen er kjøpt i en antikvitetsbutikk. Det enkle, hvite skapet fra Ikea gjør ikke så mye av seg, sånn at bildene får komme til sin rett. Den brune minihyllen er fra en antikvitetsbutikk. Den lille barnestolen er kjøpt brukt på nett og har i ettertid fått et rosa malingstrøk på toppen. FOTO: Tia Borgsmidt

 

før og etter skap på soverom
SOVEROM: Line insisterte på å beholde de gamle og slitte skapene, så hun brukte lang tid på å slipe, grunne og male dem hvite. Stolen til høyre har fått kobbermaling på toppen, lagt med tørr pensel for å få duse overganger. Sengeteppet er fra Ikea. FOTO: Tia Borgsmidt

Lager det selv

Line har også brukt smarte virkemidler for å få de små barnerommene til å virke større. På det minste rommet har hun for eksempel klippet ut svarte trær i papir og limt dem på skråveggen, noe som gir en flott optisk effekt. På det andre barnerommet har hun malt en hel vegg med svart tavlelakk for å trekke oppmerksomheten mot den største flaten i rommet.

Det fine teltet på Frederikkes rom er også Lines eget verk, for hvis hun ikke finner tingene hun ønsker seg, lager hun dem selv. Slik ble jakten på et par knagger starten på hennes egen lille designervirksomhet. Gjennom nettbutikken sin selger hun nå knagger, knotter og ulike illustrasjoner som hun har laget selv.

– Neste prosjekt er å innrede et stort kreativt kontor i kjelleren med plass til papir og male- og tegnesaker, sånn at jeg får rom til å skape mine egne ting.

før og etter barnerom
ROM FOR LEK: Frederikke (3) er så heldig at hun har en hel vegg med tavlemaling. Her kan hun skrible så mye hun vil! Teltet har Line laget selv av gammelt sengetøy som hun bleket hvitt. Deretter sydde hun det sammen rundt rundstokker fra et byggevarehus. Mønsteret lagde hun ved å ta litt maling på en tørr pensel. Flaggrekken er også et DIY-prosjekt med bokstaver printet fra etsy.com. FOTO: Tia Borgsmidt
før og etter barnerom
HJEMMELAGET TAPET: På Ericas lille rom har Line limt trær klippet ut i papp på skråveggen, noe som gir en kul optisk effekt. Sengen er en gammel Ikea-modell som er malt hvit. Den rosaprikkete puten er fra Søstrene Grene, den lille pandaputen fra Ferm Living. Oppbevaringsposen er fra Oyoy. FOTO: Tia Borgsmidt

Lines beste innredningstips

  • Med maling kan du raskt endre uttrykket på små barnebord og -stoler. Bruk teip for å lage skarpe kanter når du skal ha flere farge
  • Mal minst én av veggene i et hvitt rom. Blir uttrykket altfor hvitt, kan det bli kjedelig og upersonlig.
  • Bruk tepper og puter som et frisk pust – det gir møblene og rommene nytt liv.
  • Kjøp brukt på nett og finn det riktige møbelet til en overkommelig pris.

bad
BAD: Badet var i god stand og fikk bare et strøk hvitmaling. På sikt drømmer familien om et dusjkabinett. En kurv med deilige håndklær i fine farger myker opp. FOTO: Tia Borgsmidt

bad
BAD: Veggen over flisene ble malt i en delikat blåfarge. FOTO: Tia Borgsmidt

oppbevaring soverom
SOVEROM: I en liten nisje er det blitt plass til knagger og en skittentøyskurv. Knaggene er Lines eget design, ByB Design. Kurven er Haugård Fairtrade. FOTO: Tia Borgsmidt
kommentarer
Annonse:

Abonner på Rom123

I rom123 finner du siste nytt om trendene akkurat nå, tips til fornyelse og enkelt gjør- det- selv stoff. Dette er interiørbladet som gir deg de beste ideene og de smarteste tipsene til hjemmet ditt!

TIL TOPPEN
se liknende saker

Idé

rom123 på TV, episode 2 - Tommy og Christine

Her kan du se forhandlerlisten fra episode 2 i rom123 TV, hjemme hos Tommy og Christine.

Hjemme hos

Et drømmehus midt i Oslo

Camilla og Audun har ikke angret et sekund etter at de flyttet inn idet vakre atriumshuset i Oslo - med skjermet hage og kort vei til skiløypene.

Hjemme hos

Her bodde det en gang husokkupanter

- Det har satt sine spor. Da vi overtok i 2001 var det et reir her, forklarer eieren.

Hjemme hos

Liker du den marokkanske stilen?

Da bør du sjekke ut hjemmet til Hakima el Majdoul (33). Her finner du en unik blanding av en marokkansk og skandinavisk stil.

Før & etter

Kult gutterom på liten plass

Med noen enkle triks ble det plass til både oppbevaring, skrivebord og seng på gutterommet på fem kvadratmeter.

Hjemme hos

Et hjem i bevegelse

En 25 kvadratmeter stor leilighet kan romme mye, men tingene skal ha levd et liv før de kommer over dørstokken til Jeanette.

Idé

Fem fantastiske interiørskatter

Med disse tingene får du lett den populære skandinaviske stilen.

Idé

5 Instagram-kontoer vi digger akkurat nå

Her får du masse inspirasjon!

Før & etter

Slik kan du lage et kontorhjørne til 3000 kroner

Mangler du et kontorhjørne hjemme? Det trenger ikke bli dyrt eller vanskelig å lage et.

Hjemme hos

Ida kjøpte leilighet med lillebroren sin og har ikke angret et sekund

Fra blå vegger, gul eikeparkett og slitte flater til nyoppusset og stilig.

Video

Denne luksusleiligheten kan brettes sammen

420 kvadratmeter som kan snus og vris på alle tenkelige måter.

Hjemme hos

- Tenk båt når du innreder

De tenkte båt da de innredet leiligheten på 38 kvadratmeter.

Budsjett

Lekre ting til gangen du har råd til

Stilig behøver ikke å bety svindyrt.

Idé

Denne håndklehengeren vil vi ha på badet

Slik lager du den selv.

Budsjett

Frisk opp kjøkkenet med detaljer på budsjett

Ikke blakk deg på en liten fornyelse av kjøkkenet.

Før & etter

Sjekk denne forvandlingen!

Det er utrolig hva riktig belysning og smart oppbevaring kan gjøre for gangen din.