Idé

Les dette før du maler med hvitt

Det finnes hundrevis av ulike hvitfarger - men hvilken skal du velge? Ekspertene gir deg svaret.

Mange tror at hvitt er hvitt. Det er en feilslutning, for det finnes mange nyanser av hvitt, som alle gir forskjellig fargeopplevelse. Ifølge interiør- og fargedesigner Nina Klæbo i Jotun Decorative kan ulike hvite nyansene gi forskjellige fargeopplevelser.

 

Annonse:

Hvilke hvitfarger fungerer sammen?

– En hvittone kan oppleves som gulaktig, rødaktig, gråaktig, varm eller kjølig. Det er heller ikke sånn at én hvittone passer hos absolutt alle. Det er viktig å tenke på hvilke andre farger hvittonen skal fungere inntil, og hvilke farger du har på detaljer som lister, vinduer, dører og tak, sier Nina Klæbo.

 

Sommerhus i Vejby Strand.
REFLEKTERER LYSET: Dette rommet er malt i fargen Gallerihvit i høyglans Flügger High Finish. Her fungerer høyglans fordi det ikke er store vinduspartier som slipper inn mye lys, og dermed reflekterer den hvite fargen. Høyglans gjør dessuten at flatene blir enklere å tørke av, noe som er viktig på et kjøkken. © FOTO: Martin Dyrløv Madsen

Mange velger ferdigmalt

– Mange velger for eksempel ferdigmalte vinduer og dører, sier hun.

Da er du allerede bundet, for fargen industrien ofte kaller hvit, tilsvarer 1453 Bomull (S0502-Y) som er en gulaktig, hvit tone. Mot slutten av 90-tallet og litt utover 2000-tallet, var fargetrendene mer gylne, noe som nok er årsaken til at industrien bruker denne hvitfargen som standard. Til gylne og gulaktige toner er fargene Egghvit og Bomull en ypperlig kombinasjon, sier Klæbo.

Hun sier imidlertid at det er en myte at Egghvit og Bomull passer til alt.

– Gulaktige, hvite toner står ikke like godt til kritthvite vegger, til de populære rødlige greige-tonene, eller de mer kjølige og nøytrale grå- og blåtonene. Sammen med litt kjøligere farger kan de gulaktige tonene fort se litt skittengule ut.

Med greige toner menes gråbeige, de varme tonene.

Ønsker du kritthvite, greige eller kjøligere farger i interiøret, finnes det andre løsninger.

– Du kan selvfølgelig ta jobben med å male alle detaljene i en ren, nøytral farge som vil fungere til det meste, som 9918 Klassisk Hvit (S0500-N). Du kan også forhøre deg om hvilke farger leverandøren kan tilby på detaljene. Dette er noe du også bør tenke på når du skal bestille nytt kjøkken og garderobefronter, råder Nina Klæbo.

hvit
FARGEHARMONI: Lyse hvite flater passer godt til moderne arkitektur. Modernismen fra 30-tallet introduserte de hvite glatte rene flatene sammen med stor åpne vinduer. Her er det brukt en varm og fin hvitfarge som gir rommet et noe mykere inntrykk enn helt ren hvit, og som fremhever og forsterker naturen som en finner utenfor. FOTO: Nordsjø

Ikke bland for mange hvitfarger

– Hva med å blande ulike hvittoner?

– Min personlige mening er at man skal være litt varsom med å blande for mange hvitfarger. Små nyanser utgjør store forskjeller og kan fort skape litt ubalanse i lyse og hvite interiører. Jeg anbefaler heller å tenke helhetlig, det vil si at du maler lister, karmer, vin duer, dører og tak i én og samme hvittone. Da slipper du ubehagelige overraskelser som at taklisten plutselig ser gul ut mot det kritthvite taket, forteller Klæbo.

Hun mener det er fint å bruke samme fargetone, men i ulik glansgrad.

– Å sette det matte opp mot det superblanke kan gi et spennende og vakkert samspill. Matte, diskrete vegger i kontrast til blanke, lekre lister blir for eksempel aldri feil.

Fargeeskperten sier det også er viktig å tenke på belysning når du velger hvitfarge.

– Valg av lyskilder er alfa og omega for at en farge skal fungere. Tilfører du LED eller halogen, vil fargen nødvendigvis se kjøligere ut ettersom lyset er blålig. Rødligere lyskilder vil på sin side skape mer varme i fargetonen. Prøv deg fram og test fargen i både dagslys og lampelys.

Klæbo synes derimot ikke det er så viktig å ta hensyn til om rommet er nord-, sør-, øst- eller vestvendt. Ofte får vi høre at vi bør velge en varm hvitfarge i et nordvendt rom som har kjøligere dagslys.

– Tenk på hva du liker. Hvis du trives med å ha det kjølig, kan du godt velge en kald hvitfarge, og omvendt.

hvit
SKAP SPENNING: Dette shaker-inspirerte soverommet er malt med flere ulike hvitnyanser. Likevel er det verken kjedelig eller kaldt, for eieren har innredet med forskjellige teksturer. Sammen med et tapet som ser ut som gamle treplanker, gir det varme til rommet. Som en kontrast til det rustikke er det satt inn to moderne, hvite nattbord og lagt nytt gulv i hvit vinyl. Knaggene er malt i Clunch, Great White og Wimborne White estate emulsion. Veggen over er malt med Wimborne White matt emulsion, begge fra Farrow & Ball. FOTO: Europapress

Her er hvitfargene fargeekspertene går for:

Tale Henningsen, tidligere fargedesigner i Nordsjø, har hvite Nordsjø-favorittene:

GN.01.86:

Vinduer kommer ofte i S0502-Y fra fabrikken, og da passer ikke alle hvitfarger ved siden av.

Det gjør derimot GN.01.86, som er en nøytral farge med noe grått i seg. Den er hvit nok til å gi gallerifølelse, uten at den blir for hvit eller blå mot de gule vinduene.

Artic Light:

Dette er vår hviteste farge. Den har en såkalt lumitech-teknologi som skal gi rommet ekstra løft og lys. Den egner seg spesielt godt i rom med lite naturlig dagslys og rom som vender mot nordøst.

Eggeskall:

Hvis boligen har mye kaldt lys eller refleksjoner fra snø, bør du velge en hvitfarge med noe kulør. Eggeskall kan være et alternativ her, den tilfører litt gyllen tone.

Enebolig på Tåsen i Oslo
KLASSISK: Beboerne i denne leiligheten har malt alle veggene i Klassisk Hvit. FOTO: Mari Svenningsen

Nina Klæboe, interiør- og fargedesigner i Jotun Decorative, velger seg disse hvite favorittene:

Klassisk hvit:

En ren og nøytral favoritt som kanskje er den mest allsidige hvittonen jeg kjenner. Den er verken gul eller rød, kun ren og hvit med et lite knepp svart i. 9918 Klassisk Hvit er for meg den perfekte detaljfargen med sitt rene og hvite uttykk.

Letthet:

En svakt gulaktig hvittone, hakket mindre gul enn Egghvit og Bomull. Uttrykket blir hvitere, men den har fortsatt den lille gylne lunheten som skaper perfekt harmoni inntil varme, gylne farger og dempede beige toner. 1624 Letthet er en farge som står godt alene, men som også setter prikken over i-en i et lekkert interiør.

Silke:

En lun hvittone som flere burde få øynene opp for. Den er varm, men likevel dempet i uttrykket, og gjør seg utrolig godt som en svakt kulørt tone på vegg inntil kritthvite detaljer. Tidløs, elegant og vakker, akkurat som fargenavnet tilsier.

hvit
REFLEKSFRI MALING: Her er det malt med fargen Hvit marmor fra Flügger. Den er dempet hvit og fungerer godt i rom med kunstig lys. Det er brukt en Flütex 7S, som er en refleksfri maling. Det gjør at du slipper gjenskinn, selv i rom med stort lysinnfall. FOTO: Flügger

Lone Bjørnslev Kisbye, PR Manager i Flügger, har følgende hvite favoritter:

Porselenshvit:

En fantastisk klassiker. Den er feminin, samtidig som vi får litt vintagefølelse av den. Fargen minner om kremfargen man brukte på gamle silkeunderkjoler. Den egner seg godt til baderom fordi den er rolig, men frisk, og til barne- og soverom hvor man gjerne vil at det skal føles rent.

Marmorhvit:

Dette er en pen gråhvit kulør, som er fin til både paneler og stukkaturer. Den er diskret, men danner likevel en fin kontrast til for eksempel Gallerihvit, og gjør at veggdekorasjonene trer litt tydeligere frem. Det er også en farge man innimellom ser på museer, som på Louvre i Paris, der en tilsvarende farge er brukt i et helt rom.

Gallerihvit:

Med denne kan du aldri trå feil – den er fin som base til en fargerik innredning. Jeg foretrekker den i en matt og fløyelsbløt overflate, sånn at du ikke får reflekser fra sollyset. Det er en god basisfarge til både en feminin og en mer urban, stram innredning.

Fargeekspert Dagny Thurmann-Hoelseth har kun én hvit favoritt:

Ren Hvit FR1050 eller S0500-N

Dette er en nøytral hvitnyanse, som kun inneholder noen få pigmenter av svart, og som kan tilføres hva som helst. Fargen føles frisk, uten at den blir for klinisk hvit i uttrykket.

 

hvit
TILFØR FARGER : For å skape mer atmosfære og varme i et hvitt rom, er det lurt å tilføre farger. Ren Hvit FR1050 fra Fargerike er en nøytral hvitfarge, og det betyr at du kan tilføre hva som helst. FOTO: Fargerike
kommentarer
Annonse:

Abonner på Rom123

I rom123 finner du siste nytt om trendene akkurat nå, tips til fornyelse og enkelt gjør- det- selv stoff. Dette er interiørbladet som gir deg de beste ideene og de smarteste tipsene til hjemmet ditt!

TIL TOPPEN
se liknende saker

Idé

rom123 på TV, episode 18 - Maria og Asgeir

Her kan du se forhandlerlisten fra episode 18 i rom123 TV, hjemme hos Maria og Asgeir.

Idé

rom123 på TV, episode 14 - Eli og Ole

Her kan du se forhandlerlisten fra episode 14 i rom123 TV, hjemme hos Eli og Ole.

Idé

rom123 på TV, episode 13 - Jan Kristian og Benedicte

Her kan du se forhandlerlisten fra episode 13 i rom123 TV, hjemme hos Jan Kristian og Benedicte.

Idé

rom123 på TV, episode 10 - Sofia og Cato

Her kan du se forhandlerlisten fra episode 10 i rom123 TV, hjemme hos Sofia og Cato.

Idé

rom123 på TV, episode 9 - Kjerstin og Robin

Her kan du se forhandlerlisten fra episode 9 i rom123 TV, hjemme hos Kjerstin og Robin.

Idé

rom123 på TV, episode 8 - Marit og Said

Her kan du se forhandlerlisten fra episode 8 i rom123 TV, hjemme hos Marit og Said.

Idé

rom123 på TV, episode 4 - Eva og Karianne

Her kan du se forhandlerlisten fra episode 4 i rom123 TV, hjemme hos Eva og Karianne.

Idé

rom123 på TV, episode 1 - Tine og Ole

Her kan du se forhandlerlisten fra episode 1 i rom123 TV, hjemme hos Tine og Ole.

Hjemme hos

Et drømmehus midt i Oslo

Camilla og Audun har ikke angret et sekund etter at de flyttet inn idet vakre atriumshuset i Oslo - med skjermet hage og kort vei til skiløypene.

Idé

Lampene du bør ønske deg nå

12 lekre kjøp du kan gjøre denne våren.

Idé

Sengetøy som gir deg sommer på 1-2-3

Start sommeren allerede nå med nytt og behagelig sengetøy i friske farger.

Idé

Lekker borddekking er ikke bare forebeholdt festdagene

Slik dekker du lekre bord til hverdags.

Idé

Se hva du kan gjøre med tapet!

Fra hvitt og kjedelig til et kunstverk på kort tid.

Idé

Disse bildene burde ha passepartout

Nyttige tips og råd før du skal ramme inn favorittbildene dine.

Hjemme hos

Det dyreste i leiligheten koster ikke mer enn 3000 kroner!

Leiligheten på 38 kvadratmeter er like fargerik som hun som bor der. Bli med inn i Kirstis fargerike verden.

Idé

Vakre vaser til under 200 kroner

Unn deg en ny vase til vårens friske blomster.