Idé

Slik velger du riktig gulv hjemme

Ikke gå deg bort når du skal legge gulv, her får du hjelp til å velge riktig.

Tekst: Ann Merete Slåttland

Har du bestemt deg for å bytte ut gulvet i et eller flere rom i boligen din? Da er det flere ting som er viktig å tenke på når du skal ut på gulvjakt. Både pris, stil, farge, gangkomfort, estetikk, tykkelse, din egen smak, slitasjeegenskaper, fuktbestandighet og egen arbeidsinnsats har noe å si for hvilket gulv du bør velge. Chera Westman hos Informasjonskontoret for farge og interiør (ifi.no) utdyper:

– Gulvet er en stor flate, som synes og merkes godt. Gulvets farge og mønstring har stor innvirkning på hvordan resten av interiøret tar seg ut. Det oppleves som en større jobb å skifte gulv enn å male om en vegg dersom resultatet ikke ble som ønsket. Derfor er det ofte smart å begynne med gulvet når et rom skal pusses opp, ikke å ta det til sist når vegger og sofa allerede er bestemt.

Annonse:

Rommene i en bolig innredes og brukes på forskjellig måte, og det kan være behov for ulike gulvmaterialer i ulike rom. Men det kan også gå fint å legge det samme gulvet nesten overalt.

– Alle gulvmaterialer er gode til sitt egnede bruksområde, sier Westman. Men alle gulv passer ikke overalt. Noen ganger kan ulike ønsker og krav virke motstridende, for eksempel at det billigste eller det som ser best ut kanskje ikke er det teknisk best egnede materialet. Da er det viktig å tenke gjennom hvilke krav og kriterier som er viktigst for deg.

Hvordan, og hvor ofte gulvet krever vedlikehold er også et viktig kriterium for vellykket gulvvalg. For sen eller manglende vedlikehold ødelegger gulvet, og gjør levetiden kortere.

Legge selv eller sette bort jobben?

gulv
Hvilket gulv skal vi velge? FOTO: ifi.no

Hva du vil og kan gjøre selv er avhengig av hvor nevenyttig du er, og hvordan du prissetter egen tid og arbeidsinnsats. Informasjonskontoret for farge og interiør anbefaler deg å vurdere egen kompetanse og tid før du setter i gang:

– Når det kommer til gulvlegging er det blitt enkelt for de aller fleste gulvtyper. Produsentene jobber hardt med å utvikle både emballasjestørrelser som gjør at gulvet er lett å håndtere og transportere, og leggesystemer som er enkle å lykkes med. Limfri legging med klikkfuger finnes for de aller fleste forbrukergulv, sier Chera Westman.

Synes du det er gøy å pusse opp og liker å jobbe med hendene, er det mye du kan gjøre selv. Vil du heller bruke tiden din på familie, fritid eller jobb? Synes du det virker vanskelig eller kjedelig å pusse opp? Da finnes en lang rekke håndverkere som villig tar på seg jobben i stedet.

Vær oppmerksom på at det er enkelte gulvarbeider du ikke kan gjøre selv. Alt som har med vann og strøm å gjøre skal du uansett sette bort til fagfolk med riktig kompetanse og sertifikater. Legging av heldekkende tepper, banebelegg av vinyl eller linoleum, samt overflater i våtrom bør utføres av en kyndig håndverker.

Gangen er slitasjeutsatt

Noen rom krever gulv for spesiell bruk. Våtrom er selvsagt, men hva med for eksempel gangen?

– Generelt sett utsettes gulvet i entréen for mer slitasje enn andre gulv i boligen. Her går du inn med sko på beina, og ofte trengs et gulvmateriale som ikke lett ødelegges av våte sko, grus, sand og lignende, og som er enkelt å gjøre rent, sier Chera Westman hos ifi.no.

gulv i gangen
Velg et gulv som tåler mye i gangen. FOTO: ifi.no

– Nøkkelkriterier for et gulv til en gang er derfor at det bør tåle våte sko, snø, slaps, sand og grus. Det skal være enkelt å gjøre rent, og gjerne ripefast og slitesterkt, og kreve vedlikehold av en type og omfatning som huseier klarer å håndtere. Men graden av slitasje og fuktpåvirkning skiller seg mye mellom en enebolig og en leilighet i tredje etasje uten heis. Her må det til en individuell vurdering av hvilke kriterier som er viktigst.

Det er for øvrig ikke noe krav om varmekabler på gangen. Det kan dog være komfortabelt, spesielt ved bruk av fliser eller andre støpte gulvoverflater. De aller fleste gulvmaterialer kan brukes sammen med gulvvarme.

Komfort på kjøkkenet

Et annet rom som brukes spesielt mye er kjøkkenet. Vi oppholder oss ofte stående der, kanskje i flere timer, og vi går mye fram og tilbake.

Hva er viktig å tenke på ved valg av gulv på kjøkkenet?

– I tillegg til at vi står og går mye som du nevner, søler vi mye med mat og vann på kjøkkenet. Vi mister også ved uhell kanskje kjeler, middagstallerkener eller kokkekniven i gulvet. Det kan derfor være en god idé å velge et gulvmateriale som i seg selv har gode komfortegenskaper og som har god slitasje- og ripemotstand, sier Westman. Det er også mulig å legge et komfortunderlag under hardere gulvmaterialer for å få tilsvarende effekt.

vinylgulv på kjøkken
Hva med vinylgulv på kjøkkenet? FOTO: Tarkett/ifi.no

I følge ifi.no er gå- og ståvennlige gulvmaterialer disse: Korkgulv samt parkett, klikk-linoleum eller laminat som har korkbakside eller vinyloverflate, gummigulv og cushion-vinyl. Hardere gulvmaterialer kan bli mer komfortabelt hvis man gjør tiltak som enten påstøp eller avretting, eller at man velger et riktig underlagsmateriale.

En moderne arkitektur ofte med seg en åpen planløsning, der kjøkkengulvet skal harmonere med, eller være likt gulvet i stuen. Er kjøkkenet et eget rom, står man mange ganger friere til å velge et eget, kanskje bedre egnet gulvmateriale.

Chera Westman hos ifi.no oppsummerer valg av gulv på kjøkkenet slik:

– Nøkkelegenskaper for et kjøkkengulv er at det er godt å gå og stå på over tid, tåler søl med vann og mat, er tålig mot riper og slag samt lett å vedlikeholde og holde rent.

kommentarer
Annonse:

Abonner på Rom123

I rom123 finner du siste nytt om trendene akkurat nå, tips til fornyelse og enkelt gjør- det- selv stoff. Dette er interiørbladet som gir deg de beste ideene og de smarteste tipsene til hjemmet ditt!

TIL TOPPEN
se liknende saker

Idé

rom123 på TV, episode 19 - Tormod og Edith

Her kan du se forhandlerlisten fra episode 19 i rom123 TV, hjemme hos Tormod og Edith.

Idé

rom123 på TV, episode 18 - Maria og Asgeir

Her kan du se forhandlerlisten fra episode 18 i rom123 TV, hjemme hos Maria og Asgeir.

Idé

rom123 på TV, episode 15 - Marie og Martin

Her kan du se forhandlerlisten fra episode 15 i rom123 TV, hjemme hos Marie og Martin.

Idé

rom123 på TV, episode 14 - Eli og Ole

Her kan du se forhandlerlisten fra episode 14 i rom123 TV, hjemme hos Eli og Ole.

Idé

rom123 på TV, episode 13 - Jan Kristian og Benedicte

Her kan du se forhandlerlisten fra episode 13 i rom123 TV, hjemme hos Jan Kristian og Benedicte.

Idé

rom123 på TV, episode 11 - Cecilia og Mathias

Her kan du se forhandlerlisten fra episode 11 i rom123 TV, hjemme hos Cecilia og Mathias.

Idé

rom123 på TV, episode 10 - Sofia og Cato

Her kan du se forhandlerlisten fra episode 10 i rom123 TV, hjemme hos Sofia og Cato.

Idé

rom123 på TV, episode 9 - Kjerstin og Robin

Her kan du se forhandlerlisten fra episode 9 i rom123 TV, hjemme hos Kjerstin og Robin.

Idé

rom123 på TV, episode 8 - Marit og Said

Her kan du se forhandlerlisten fra episode 8 i rom123 TV, hjemme hos Marit og Said.

Idé

rom123 på TV, episode 7 - Pernille og Tonje

Her kan du se forhandlerlisten fra episode 7 i rom123 TV, hjemme hos Pernille og Tonje.

Idé

rom123 på TV, episode 6 - Emilie og Kenneth

Her kan du se forhandlerlisten fra episode 6 i rom123 TV, hjemme hos Emilie og Kenneth.

Idé

rom123 på TV, episode 5 - Stine og Alexander

Her kan du se forhandlerlisten fra episode 5 i rom123 TV, hjemme hos Stine og Alexander.

Idé

rom123 på TV, episode 4 - Eva og Karianne

Her kan du se forhandlerlisten fra episode 4 i rom123 TV, hjemme hos Eva og Karianne.

Idé

rom123 på TV, episode 3 - Charlotte og Thomas

Her kan du se forhandlerlisten fra episode 3 i rom123 TV, hjemme hos Charlotte og Thomas.

Idé

rom123 på TV, episode 2 - Tommy og Christine

Her kan du se forhandlerlisten fra episode 2 i rom123 TV, hjemme hos Tommy og Christine.

Idé

rom123 på TV, episode 1 - Tine og Ole

Her kan du se forhandlerlisten fra episode 1 i rom123 TV, hjemme hos Tine og Ole.