Idé

Velkommen, vår!

Har det begynt å klø i de grønne fingrene ennå?

Tekst: Krista Elvheim og Maria Riis Rasmussen
Bearbeidet av: Ann Merete Slåttland
Styling: Krista Elvheim
Rom:
Stil:

Sakte, men sikkert begynner temperaturen å stige, sola varmer og snøen smelter. Vi nærmer oss tid for å plante om, sette avleggere og gjøre plantene våre klare for et nytt liv utendørs. Er du klar?

vår planter grønn glede
Grønt krystallglass, kr 250, Sinsen Brukthall, plakat med fjærmotiv, kr 289, Zanz, fjær, kr 59/15 stk., Panduro hobby, Evora tapet med naturmønster, kr 795 pr. rull, Osborn & Little/Abzolutt Interiør. FOTO: Jorunn Tharaldsen

Med enkle grep lager du et hyggelig miljø med blomstene dine som utgangspunkt. Tapet, bilder og tekstiler gjør seg også i vinterhagen eller i oransjeriet.

Annonse:

Gode rom for grønne saker

Oransjeri: Et oppvarmet drivhus som brukes til overvintring av trær og vekster som ikke tåler å stå ute om vinteren. Navnet kommer av det franske ordet for appelsin, «orange». Husene ble brukt i Tyskland og Frankrike på 1600-tallet, og på store norske herregårder.

Drivhus: Et bygg med gjennomsiktig glass eller plast som brukes til å dyrke grønnsaker, frukt og blomster. Ofte har drivhusene kunstig oppvarming. Uoppvarmede glasshus kalles også veksthus.

Vinterhage: En slags hagestue eller terrasse bygget inn i glass. Det finnes mange ulike varianter, både som enkeltstående bygg og som tilbygg.

Kilde: snl.no og wikipedia.no

vår planter grønn glede
Kløverplanten Oxalis finnes i flere ulike sorter. Den er en knollplante som du lett kan formere ved å dele opp knollene i flere mindre potter. FOTO: Jorunn Tharaldsen

Smart plantebord

Store plantebord kan brukes både til oppbevaring og som arbeidsbord. Typiske middelhavsplanter som oliventrær og fikenplanter trives godt i varmt og fuktig klima. Får de gode vekstforhold, kan de bli store og flotte.

vår planter grønn glede
Fjærposter med ramme, kr 289, Zans, koboltblått, strikket putetrekk, kr 979, Zanz, blått putetrekk i blank silke, kr 898, Zanz. FOTO: Jorunn Tharaldsen

Mønsterlek

Lek deg gjerne med fargetoner som henter opp de grønne nyansene. En tapetflik med et naturinspirert mønster kan lage en lun atmosfære sammen med blomstene.

Tips: Det er lekkert å sette stiklingene i glassvaser. Når sola treffer glasset, blir røttene et lite kunstverk i seg selv.

vår planter grønn glede
Stor glassflaske, kr 369, Zanz, vintage glassflaske, kr 135, Sinsen Brukthall. Tapet med palmemønster fra Osborn & Little/Abzolutt Interiør. Mønsteret er gått ut av produksjon, men produsenten har noen som ligner. FOTO: Jorunn Tharaldsen

Grønt året rundt

Her inne er det full vårstemning allerede. Er du så heldig at du har drivhus eller vinterhage, er det bare å nyte de grønne dagene. Du kan også bruke en lun vinduskarm.

vår planter grønn glede
Store tekstillykter, kr 349 pr. stk., små tekstillykter, kr 279 pr. stk., begge fra Zanz. Stolen Hee, kr 1299, fra Futura/Hay, linpute, kr 599, Bolina, Unica vintage quilt fra India, kr 2200, Country Chic, vintage boots kjøpt på loppemarked. FOTO: Jorunn Tharaldsen

Ranunkler

Ranunkler planter du enkelt selv ved å sette frø tidlig på året. De trives fint i et varmt miljø frem til de kan settes utendørs på vårparten.

vår planter grønn glede
Ranunkler. FOTO: Jorunn Tharaldsen

Fikentre

Plant et fikentre i en vakker steinpotte og drøm deg bort til varmere strøk. De store bladene er dekorative, og under varme forhold kan fikentreet vokse seg stort og fint.

Tips: Pass på at jorden rundt røttene aldri tørker helt ut og at treet står solrikt, så kan du snart servere egendyrket fiken til osten og rødvinen!

vår planter grønn glede
Fikentre. FOTO: Jorunn Tharaldsen

Pasjonsblomst

Passifloraen eller pasjonsblomst som den også kalles, får mange vakre blomster når den får boltre seg fritt i riktig klima. Den er en klatreplante som trives aller best i en stor steinkrukke med mye jord. Passifloraen overvintrer fint hvis den får stå i et veksthus eller i en lys vinterhage. Når det blir varme og fine dager, kan du vurdere å flytte den ut.

Tips: Heng opp ståltråd i sikksakkmønster mellom vegger og tak, så hjelper du blomsten med å klatre.

vår planter grønn glede
Pasjonsblomst. FOTO: Jorunn Tharaldsen

Velutstyrt

Du trenger ikke mye utstyr for å forberede plantene på lysere tider. Et par gode spader og en plantepinne er et godt utgangspunkt.

Tips: Det kan være kjekt å bruke en plantepinne med mål på for å finne helt riktig dybde for frø og løk.

vår planter grønn glede
Plantepinne. FOTO: Jorunn Tharaldsen
vår planter grønn glede
Puter ovenfra: Lysegrønt trekk med riller, kr 679, Zanz, strikket, turkisblå, kr 979, Zanz, kornblå, kr 698, Zanz, Unica vintage quilt fra India, kr 2200, Country Chic, og petroleumsblå pute i silke, kr 898, Zanz. Industriell gulvlampe, kr 1999, House Doctor/Bolina. FOTO: Jorunn Tharaldsen
kommentarer
Annonse:

Abonner på Rom123

I rom123 finner du siste nytt om trendene akkurat nå, tips til fornyelse og enkelt gjør- det- selv stoff. Dette er interiørbladet som gir deg de beste ideene og de smarteste tipsene til hjemmet ditt!

TIL TOPPEN
se liknende saker

Video

Den kjedelige bakgården din og du trenger denne!

Lager du denne kan du ligge og sole deg på gresset hele sommeren.